Výber tej správnej rakety

 

Či už kupujete svoju prvú raketu Babolat alebo upgradujete zo svojej súčasnej rakety, výber správnej rakety sa môže zdať často mätúci medzi XY modelmi a variantami. Aby ste si tento proces trochu uľahčili, povieme si o základných charakteristikách rakety a o tom, ako ovplyvňujú výkon na kurte. 

 

  

Skúsení hráči,

už vedia aký maju štýl hry, majú cit v ruke a vedia, či im raketa sadne alebo nie. Avšak pozor, raketa je 50% hry, zvyšnú polovicu tvorí motor v rakete - výpletAk liftuješ lopty ako Rafa Nadal, využívaš naplno rotáciu a hladáš surovejšiu zároveň príjemnú raketu, obhliadni po rade Pure AeroV tom prípade, že hráš sebavedome zo základnej čiary, umiestňuješ presné údery a hľadáš maximálnu kontrolu pozri Pure Strike - voľbu Dominica Thiema. Pre tých čo hľadajú ideálnu kombináciu, silu a komfort zároveň - siahni po Pure Drive. Vyhráva s ňou Muguruza, Plíšková, Fognini a mnohí iní. Sadne každému.

 

Pokročilí a začínajúci hráči,

by však mali siahnuť po rakete s väčsou hlavou. Neznamená to, že budú hrať s horšou raketou.. Hra bude jednoduchšia, zábavnejšia a pokrok hmatateľnejší. Babolat ponúka skvelú alternatívu profesionálnych rakiet, ktoré kombinujú tie najlepšie technologie a materiály. Rady Evo Drive, Strike Evo a Aero G patria medzi špičku ponuky. 

 

Zloženie rakety

V našom tenisovom svete rozlišujeme 3 najbežnejšie stavby pri raketách. Tú drevenú už v ponuke nájdete málokedy.

Hliníkové tenisové rámy, patria medzi tie najzákladnejšie a najlacnejšie. Takéto rakety sú dobré pre úplných začiatočníkov a pre hráčov, ktorý ešte nezistili aký je tenis úžasný šport.

 

Veľkosť hlavy

Sila priamo súvisí s veľkosťou hlavy; väčšia hlava = väčšiu sila. Väčšia hlava tiež ponúka väčšiu plochu úderu a sweetspot, čo vedie k odpusteniu nepresných zásahov mimo stredu. Rakety Babolat sú ponúkané vo veľkostiach hlavy od 95 do 115 štvorcových palcov. Rakety s veľkosťou 100 štvorcových palcov ponúkajú mnohým hráčom solídnu kombináciu sily a kontroly. Všeobecne povedané, menšia hlava = viac kontroly, zatiaľ čo väčšie rakety oslovia začínajúcich a stredne pokročilých hráčov, ktorí hľadajú viac sily a väčší sweetspot.

 

Dlžka rakety

štandardná dlžka dospeláckej rakety je 27 palcov, existujú aj predžené verzie označené +. 

Dlhšia raketa poskytuje väčší dosah pri úderoch, pridanú páku pri podaní a celkovo o niečo väčší výkon ako rakety so štandardnou dĺžkou; všetky ostatné veci sú rovnaké. Pridaná dĺžka dlhších rakiet má za následok vyšší swing weight, čo znamená, že na manévrovanie s raketou je potrebné vynaložiť trochu viac úsilia.

Detské rakety začínajú na 17" končia pri 26" a ich dlžka sa určuje podľa výšky dieťaťa. Je dôležité, aby raketa dieťaťa adekvátne rástla s jeho výškou. Dlhšia raketa, väčšia páka, vyššia váha.. Majte toto na pozore pri zdravom vývine vašich ratolestí - viac si povieme v blogu Ako vybrať raketu dieťaťu.

 

Váha a balanc

tieto dve charakteristiky cítite najviac, keď začnete švihať novou raketou na tenisovom kurte. 

Váha: Ťažšia raketa je silnejšia, stabilnejšia a prenáša menej nárazov ako ľahšia raketa. Výsledkom je stabilný pocit a pocit, že raketa preráža loptičku. Zo základnej čiary hráči s dlhými rýchlymi údermi nájdu dobrú hĺbku a tempo od ťažších rakiet. Na sieti a returnoch servisu je pridaná stabilita príjemnou výhodou. Naopak, ľahšia raketa je lepšie manévrovateľná, a teda hráč dokáže raketu ľahšie umiestniť a generovať lepšiu rotáciu (vďaka ľahšiemu prístupu k rýchlejšiemu švihu). Hráč  na ihrisku môžu loptičku šľahať rotáciou, čím pomáhajú vytvárať lepšie uhly, získavať loby a prihrávacie strely, aby sa rýchlo ponorili do čiar a ľahko manévrovali s raketou počas rýchlych výmen pri sieti. Majte na pamäti, že ak je raketa príliš ľahká, vždy môžete pridať váhu. Zníženie hmotnosti rakety je však takmer nemožn